People struggle against wind and drifting snow in the Belarus capital Minsk, on March 15, 2013. A snow storm marched today across Minsk as the temperatures dropped to -6 C (21 F). AFP PHOTO/ ALEXEY GROMOV (Photo credit should read ALEXEY GROMOV/AFP/Getty Images)

Студ и сняг на 28 февруари

Предупреждение от първа степен за опасно време  важи за днес. Ще е ветровито и с валежи от сняг.

За областите по Черноморието е обявен и жълт код за силен вятър над морето и силно вълнение. Вятърът ще духа от североизток, а следобед от северозапад. Средната скорост на вятъра ще бъде 14-18 м/с с пориви до 19.24 м/с. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала. Максималните температури ще са между минус 5° и минус 2°. Температурата на морската вода е 4-5°, според прогнозата на НИМХ към БАН. Атмосферното налягане ще се повишава и вечерта ще се доближи до средното за февруари.

От Агенция „Пътна инфраструктура информират, че е  ограничено  в Бургаско  движението за всички МПС по:

– АМ „Тракия“ в участъка от п.в. „Драганци“ до Бургас поради обилен снеговалеж.

– път I-6 п.в. „Петолъчката“ – Бургас поради обилен снеговалеж;

-за МПС над 12 т. по през „Айтоски“ проход поради обилен снеговалеж;

– за всички МПС по път III-6009 Миролюбово – Каблешково .

Информацията за зимната обстановка към момента е следната: Зимната обстановка продължава да е усложнена. Рано сутринта беше обявен неучебен ден за всички училища на територията на община Бургас. Снегопочистването е затруднено заради продължаващия снеговалеж.  В момента има частично прекъсване на тока в централна градска част на Бургас,  заради авария на трафопост. Без ток е село Драганово. Движението по междуселските пътища е затруднено. С приоритет се почистват трасетата на градския транспорт, пред детските градини, социалните и болничните заведения. Реагира се навсякъде, където има закъсали превозни средства. Няма данни за бедстващи хора.

Според прогнозите снеговалежът ще продължи до вечерта. Всички пътища на територията на Бургас са отворени, но движението е затруднено. Призовават се гражданите да не ползват личните си автомобили, ако не е наложително.

В 22 области в страната днес е обявен жълт код за ниски температури. Зимната обстановка в страната остава усложнена. Над 900 училища са затворени. Условията за пътуване са влошени, тъй като и през нощта валя сняг над цялата страна.