Съдии излязоха на протест в тоги

Малко след 18.30 ч. пред Народното събрание започна поредният – трети, протест срещу забавянето на реформите в съдебната власт. Десетина минути по-късно движението пред парламента вече е блокирано, въпреки опитите на служителите на реда да спрат гражданите.
Протестите в сряда и четвъртък минаха по един и същи сценарий: събиране – блокиране на движението пред парламента, тръгване към Орлов мост – блокиране на движението по пътя и на затваряне за 15-20 минути на кръстовището при Орлите. След това множеството се отправя към Министерски съвет, за да завърши вечерта с кратък митинг пред Съдебната палата.
Днес обаче има и втори център на събитията – пред Съдебната палата се събраха членове на Съюза на съдиите, за да разговарят с граждани по темата за съдебната реформа. Поради тази причина шествието тръгна направо към Съдебната палата, пропускайки ключовото кръстовище на Орлов мост.
В символ на подкрепа за реформата в съдебната система, съдиите, водени от председателя на ВКС Лозан Панов, застанаха пред Съдебната палата, облечени в тоги.
„Съдиите искат реформа”, обяви магистрат Весислава Иванова от Съюза на съдиите. Благоденствието на държавата е невъзможно без стабилен и независим съд, отбеляза тя.
Тогите са символичен жест в подкрепа на утвърждаването на държавността, чиито ценности не бива да се поставят под съмнение. „Ние ще ги браним, доколкото можем”, заяви Весислава Иванова.
Магистратите бяха посрещнати от протестиращите с възгласи „Достойни сте!” и аплаузи.
Сред събралите се в подкрепа на съдебната реформа са и адвокат Татяна Дончева, зам.-министърът на правосъдието Петко Петков, чиято оставка бе разписана по-рано през деня от премиера Бойко Борисов, съдия Иван Коев, който гледа делото „Червеи”, съдия Нели Куцкова и други.
Малко преди Съдебната палата, над шествието започна да звучи речта на Лозан панов. За разлика от предишните дни, пред Съдебната палата няма полиция, което позволи на протестиращите да опънат плакати „Граждани срещу мафията” и „Съдебна реформа сега” върху оградата на палатата. Щом речта на председателя на ВКС Лозан Панов свърши, всички започнаха да скандират: „Стига вече” – лайтмотивът на думите му от днес, и преминаха в „Реформа” и „Оставка”.
Речта на Панов бе прочетена още веднъж от стълбите пред Съдебната палата от бившия депутат от СДС Велислав Величков („Правосъдие за всеки”). /КРОСС/