„Съединението прави силата“ става девиз на Българското председателство

„Съединението прави силата“ става мото на Българското председателство на Съвета на ЕС, реши правителството. На английски девизът ще е с превод „United We Stand Strong“.

Мотото е предложено от участниците в поредица от фокус-групи и тествано в национално представително проучване, чиято основна цел е да отговори на въпроса с какви ценности и образи българите асоциират страната ни през призмата на това, с което тя обогатява Европейския съюз. Изследването показва, че основните общоевропейски ценности, които всички целеви групи посочват като присъщи за българите, са толерантност, солидарност, единство.

Девизът „Съединението прави силата“ е най-разпознаваемият и харесван сред българите. Изразът се свързва с историята на страната ни и държавността, а същевременно отразява и идеята за обединена и солидарна Европа.

Другите предложения за девиз (слоган), които са посочени в социологическите дискусии, но не набират достатъчно подкрепа, са: „Силни заедно“ (Stronger Together), „Заедно можем повече“ (Together We Can Do More), „Сигурност и просперитет“ (Security & Prosperity), „Европа във вярна посока“ (Europe: the Right Way), „Европа на новото поколение“ (Europe of the New Generation).

Правителството одобри и календара на събитията на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., които ще се проведат в страната ни.

Общо 37 министерства и ведомства са предложили провеждане на над 220 събития по време на Българското председателство. Те ще се проведат основно в София, но също и във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново. Това са срещи на Съвета на министрите на ЕС, конференции на ниво министри, срещи на експертно ниво на работните органи на Съвета, събития от парламентарното измерение, конференции и кръгли маси под егидата на Българското председателство, както и няколко традиционно провеждащи се визити със специална програма.

София ще бъде домакин на среща на ниво държавни и правителствени ръководители, 12 неформални заседания на Съвета, 11 срещи на високо ниво, включително и на шест срещи от парламентарно измерение. Варна ще бъде домакин на срещата на министрите с ресор туризъм от Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. На експертно ниво е предвидено да се проведат над 170 срещи и заседания, а под егидата на Председателството е планирано да се проведат още поне 30 събития.

Работата по календара ще продължи с текущи актуализации по детайлите на програмите на събитията.

С приемането на календара се дава възможност за продължаване на работата по организацията на събитията, като се отдаде приоритетно значение на детайлите по отношение на сигурността, програмите, официалните лица и гости и съдържанието на самите събития. Също така ще се създаде основа, на която да започне процесът по създаване на база данни и отделни „фишове” за всяко събитие, които ще бъдат необходими за нормалното функциониране на акредитационната система.