Създадена е необходимата база за успеха на България начело на дебата в ЕС

Служебният кабинет успя да изгради ефективен и отлично функциониращ механизъм за работа между отговорните институции и постигна важни резултати в подготовката на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Това заяви заместник министър-председателят Деница Златева на работна среща с ръководителите на дипломатическите мисии на държавите-членки на Европейския съюз.

Деница Златева представи пред Дипломатическия корпус напредъка по подготовката на Председателството ни, постигнат през изминалите три месеца и изрази готовност да бъде ангажиран партньор на каузата за успешното българско домакинство на Съвета на ЕС и след края на мандата на служебното правителство.

По време на срещата вицепремиерът благодари на дипломатите за активната подкрепа в подготовката на Българското председателство. „Вярвам, че и след съставянето на редовно правителство диалогът ще продължи и всички ще останем единни и посветени партньори в името на успеха на България начело на Европейския съюз“, заяви Деница Златева.

„Последните месеци, през които заемах поста на вицепремиер, отговорен за подготовката на Председателството, ми дадоха увереност, че България има капацитета и политическата воля да бъде достоен, отговорен и активен лидер на дебатите в дневния ред на Европейския съюз“, каза още вицепремиерът Златева.

От името на посланиците Н. Пр. г-н Мариан Якубоци, извънреден и пълномощен посланик на Словашката република в България, изрази висока оценка за напредъка в подготовката на Председателството. „България ще поеме отговорността да председателства Съвета на ЕС в решаващ момент за Европа. Оптимисти сме, че през 2017 г. проевропейската идея ще остане силна и обединяваща. България се нуждае от стабилно правителство, ангажирано с провеждането на успешно Председателство“, заяви Н.Пр. Якубоци.

На работната среща и.д. директор на Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Яна Дочева запозна дипломатите с дейността на Центъра. „По време на мандата на служебното правителство успяхме да решим ключови въпроси и да наваксаме със забавянето във важни направления от подготовката. Вече имаме една добра база за успешното реализиране на първото ни Председателство, както и мотивиран, активен и посветен на тази национална кауза екип“, заяви Яна Дочева.