Уволнения и оставки след изнесения случай за насилие над деца в ДГ „Брезичка“

На 31 януари вечерта в една от социалните мрежи се разпространи анонимен видеоклип, заснет със скрита камера, на който се вижда как децата от група „Мики Маус“ в ДГ „Брезичка“ в к-с ‘Славейков“ са удряни и обиждани от двете учителки Милена Иванова и Светла Петрова. На 1 февруари сутринта Иванова сама депозира оставката си. Светла Петрова бе в отпуск, но бе извикана на работа, за да се грижи за децата, след което излезе в болнични. На 2 февруари и тя е подала оставката си. Помощник-възпитателката Ваня Стоянова бе освободена от работа, а също така бе уволнена и директорката Събка Недева.

Община Бургас започна незабавна проверка по случая, като сезира Районна прокуратура и Държавна агенция „Закрила на детето“. От понеделник ще се назначи друг специалист, който да изпълнява временно длъжността „директор“,предаде Радио Фокус. Предстои обявяването на конкурс. За децата ще се грижат другите педагози от градината. До 10 дни трябва да излязат резултатите от проверката за сигнала за насилие над деца от Районната прокуратура и от „Закрила на детето“.

На проведени извънредни Педагогически съвет и родителска среща се взе решение да бъде монтирано 24-часово видеонаблюдение до края на следващата седмица. До момента няма монтирано такова поради факта, че именно двете учителки не са искали да бъде наблюдаван учебният им процес.