Х Международен младежки фестивал на изкуствата „Музите”

На 9 юли от 19:30 часа на летния театър Аполония в Созопол ще бъде заключителният концерт на първата част на Международния младежки фестивал Музите в Созопол. На тържествена церемония ще бъдат връчени наградите в категория танцово изкуство и нестандартни форми, както и „Гранд при” за тези категории изкуства.

Над 800 младежи и деца, обединени в близо 24 колектива от Украйна, Латвия, Словакия, Беларус, Сърбия, Молдова, Русия, Турция, Индонезия, Македония и България се потопиха в света на „Музите” и омагьосаха с чар, цветове и талант многобройните туристи и гости на Созопол!
Форумът стартира с пищно дефиле на участниците. То се превърна в течение на годините в запазена марка на фестивала. Улиците на черноморския град се изпълниха със стотици деца и младежи от 15 държави, които дефилираха по централните улици на Созопол. Шествието завърши на летния амфитеатър „Аполония”, където се състоя тържественото откриване на първата сесия.
Приветствие към участниците поднесоха г-жа Маргарита Попова – Вицепрезидент на Република България, негово превъзходителство г-н Бунян Саптомо – извънреден и пълномощен посланик на Република Индонезия в Република България и г-жа Христина Кръстева – управител на Сдружение „Музите”.
Партньорите на фестивала – Читалище „Отец Паисий” – Созопол, Институтът за изследване на изкуствата към БАН, Държавна агенция за българите в чужбина, Български културен институт Лондон, Национален музикално-фолклорен съюз „Орфеево изворче”, Руски културно информационен център София, Международен културен център „Градски площад” Москва. С любезното медийно отразяване на БНТ и БНР

На сцената на летния театър „Аполония” се представят състезателни концерти в категориите за танцово изкуство и нестандартни форми.
В първата сесия участват изпълнители от Русия, Украйна, Беларус, Латвия, Словакия и др. Те се състезават в категории класически, съвременни, фолклорни, улични танци и нестандартни форми. В журито на фестивала участват специалисти от Института за изследване на изкуството към БАН, които оценяха участниците. За танцово изкуство и нестандартни форми в журито участваха проф. д-р Анелия Янева, .доц. д-р Андроника Мартонова и гл. ас. д-р Йосив Асурков.
Публиката в Созопол стана съпричастна на творческата надпревара и аплодира и подкрепя изпълнителите по време на състезателните концерти.

Сцената на летния театър „Аплония” – гр. Созопол се превърна в арена на танца и красотата. Хореографи от България и над 10 европейски държави показаха за зрителите и гостите на Созопол най- новите тенденции в областта на танцовото изкуство за деца и младежи.
„Музите” Созопол 2015 е място за срещи на различни култури и успешно вече Х години следва мисията си да подкрепя развитие на изкуството сред младежите и децата.