Шестима убити и най-малко 48 ранени при терористично нападение в Лондон

Шестима убити и най-малко 48 ранени след терористичните нападения в Лондон, при които полицията ликвидира тримата нападатели.
Около 23.00 ч. местно време бял ван се е врязал в пешеходците на Лондонския мост, след което тримата нападатели са слезли са започнали с ножове да секат посетителите на близкия пазар. И тримата са носили фалшиви самоубийствени елеци, съобщава Фокус.
Сред ранените има и полицай, който е бил прободен с нож, след като е тръгнал да помага на нападнатите. Полицаят е настанен в болница без опасност за живота.
Полицията е била повикана и при още един инцидент, при който във Воксхол, квартал в Южен Лондон, е било извършено нападение с нож, но според изданието това нападение не е свързано с терористичните атаки.
В резултат на нападенията Консерваторите прекъснаха предизборната кампания, а премиерът Тереза Мей свика на извънредно заседание правителствената комисия за извънредни случаи.
Премиерът Мей определи съботните нападения като “страшни”, докато лидерът на Лейбъристите, Джереми Корбин, ги нарече “брутални и шокиращи”.
Лондонският кмет Садик Хан заяви, че терористичното нападение е “предварително обмислен подъл акт над невинни лондончани, но въпреки това Лондон остава най-сигурния град в света и лондончани няма да се подадат на тероризма.”
Съобщава се, че повече от 80 медицински служители са били изпратени на мястото на инцидента, а пострадалите, част от които са в критично състояние, са били настанени в пет лондонски болници.
Помощник-комисарят на столицата Марк Роули заяви, че към момента полицията разполага с информация за трима нападатели и че самоубийствените елеци са били фалшиви.
“Ние третираме нападението като терористичен акт и в ход е цялостното му разследване.” – заявява Роули.
Медиите цитират очевидци, които твърдят, че нападателите изскочили от автомобила с викове: “Това е за Аллах!” и тичешком започнали да секат хората на пазара. Младо момиче е било намушкато най-малко 10-15 пъти докато викало за помощ. чували са се изстрели, а жителите на квартала са били призовани да не напускат домовете си.
В една от социалните мрежи очевидец е публикувал фотография на тялото на един от нападателите, проснато пред павилион за храна.
Това е третото терористично нападение във Великобритания за последните три месеца след атентата с автомобил и нож в Уестминстър, при който загинаха 5 души и след бомбения атентат в Манчестър, при който бяха убити 22 души.