10 000 български семейства се разпаднали през 2015 г.

През изминалата година в България са регистрирани над 10 хил. развода сочат последните данни. По тези данни страната ни заема челно място в световните класации. Адвокатът Ирина Константинова и психологът Христо Монов коментираха мрачната статистика в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR.

“Светът се промени, промени се и моделът на семейното функциониране. По някаква линия на националната ни психика, като че ли по-лесно прехващаме негативните тенденции”, посочи Монов. В съвременния свят функционирането на семейството е много сложно – не само физическото, но и духовното възпроизводство, смята той.

Фактът, че имаме толкова много разводи, е белег за една много тревожна тенденция. По думите му тези тенденции стоят в основата на ниската раждаемост в България. Същевременно с това над 56% от децата в България се раждат без брак, отчете още той.

Причините за разводите обикновено са битовизми, но когато се натрупват, семействата решават, че не могат да бъдат повече заедно. Друга основна причина е липсата на средства, отбеляза адвокат Ирина Константинова. На трето място тя отбеляза вмешателството, особено при по-младите семейства, от страна на родителите.

Според Монов хора, които имат се справят с ежедневното напрежение, успяват да си подредят правилно ценностите.