25 млрд. долара незаконни финансови потоци изтекли от България за 10 години

25 млрд. долара незаконни финансови потоци са изтекли от България за периода от 2004 до 2013 година, твърди проучване на установения във Вашингтон Global Financial Integrity (GFI), публикувано в сряда.
Най-много – около 4,6 и 5,3 млрд. долара, са изтекли съответно през 2007 и 2008 година. Със средно около 2,5 млрд. годишно България се класира на 47-мо място от 149 страни в класацията. В първата тройка с най-много незаконни финансови потоци са Китай, Русия и Мексико.
Общата сума на изтеклите пари, придобити по незаконен път в глобален мащаб от развиващите се страни и нововъзникващите икономики за десетилетието 2004-2013 г., са 7,8 трлн. долара, изчисляват от Global Financial Integrity. Това прави по около 4% от БВП на страните, включени в наблюдението.
„Нашето проучване ясно показва, че незаконните финансови потоци са най-тежкият икономически проблем пред развиващите се и нововъзникващите икономики в света”, коментира шефът на GFI Реймънд Бейкър – авторитет в областта на финансовите престъпления, цитира Кросс.
Темпът на нарастване на незаконните финансови потоци в наблюдаваните европейски страни, сред които и България, е бил около 7% годишно между 2004 и 2013 година.

1 коментар

  1. За да се случи това "изтичане" е необходима ръката на управляващите през тези години! Вижте си хубаво избраниците през тези години, управлявали Държавата? А парите можеха да се използват за т.н. нарастване на БВП, от който Държавата може да увеличава пенсиите, заплатите и да поддържа в значително по добър вид инфраструктурата си, но не …. трябва да крадем, па хората да мизерстват!
    Оставката на Правителството и разпускане на парламента е просто неизбежно следствие!