Вие сте тук: Начало » Бизнес » По-гъвкава администрация и финансиране на индустриалната зона в Равнец поиска Областният управител

По-гъвкава администрация и финансиране на индустриалната зона в Равнец поиска Областният управител

1Възможностите за привличане на инвестиции в област Бургас, финансирането на икономическа зона “Равнец”, облекчаване режима за пребиваване на чуждестранни инвеститори бяха част от темите, които обсъдиха областният управител Вълчо Чолаков и министърът на икономиката доц. д-р Теодор Седларски.

Според Чолаков когато чуждестранен гражданин инвестира в закупуването на имот или в акции, той трябва да получава разрешение за пребиваване на територията на страната ни. Това е един от начините да се стимулират външните инвестиции. Областният управител поиска съдействие държавата да подпомогне развитието на икономическа зона “Равнец”, както и повече правомощия за Община Бургас, във връзка с управлението на предоставения й терен. Според него 3500 дка са изключително атрактивни и при една добра управленска концепция могат да бъдат привлечени инвестиции към област Бургас. Индустриалната зона в Равнец е един от проектите, по  които общинската и областна администрации няколко години вече работят активно. Процедурата по прехвърляне на собствеността на бившата авиобаза от държавата на Община Бургас беше едно от нещата, които Чолаков задейства веднага след встъпването си в длъжност. Реализацията на този проект е част от усилията по привличане на нови инвеститори в областта и повишаване на икономическите показатели. Бившото военно летище е изключително подходящо за тази цел, а наличието на две годни за експлоатация писти са предспоставка за обслужване на карго пратки в близост до зоната.

Областният управител обсъди с Министъра и възможностите за вдигане прага на ДДС, въвеждане на патенти за някои дейности, облекчаване на разрешителни режими и процедури, касаещи бизнеса, например отмяна задължението за публикуване на годишен финансов отчет в Търговския регистър. Чолаков за пореден път призова за повече усилия в посока въвеждане на електронното управление в страната, което да облекчи гражданите като даде възможност на институциите да изискват информация по служебен път. По този начин ще се пести време и средства на бизнеса, ще се осигури по-благоприятна среда за работа и ще се минимизират лошите практики.

По време на срещата в Областна администрация Бургас участие взеха още началникът на политическия кабинет на Министъра – Снежана Георгиева, Антоанета Барес – Изпълнителен директор на Национална компания “Индустриални зони“. Посещението на министър Седларски в област Бургас продължава с редица среща, сред които с кмета на община Бургас – Димитър Николов, с директорите  на Пристанище Бургас и Индустриален и логистичен парк.

Горе