Вие сте тук: Начало » Култура » Владимир Зарев представи най-новата си книга в Поморие

  Владимир Зарев представи най-новата си книга в Поморие

  vl-zarevВладимир Зарев представи най-новата си книга в ГХГ „Дечко Стоев“-Поморие. Романът  „Чудовището“ разказва за една красива и невъзможна любов, за времето и неговия безжалостен отпечатък, за надвисналата сянка на Чудовището, зад която наднича Забравата. Една книга за старостта, която настъпва  и за младостта, която не иска да си тръгне.

  Много емоционално  и въздействащо премина представянето на книгата на Владимир Зарев в Поморие.”Завиждам ви, че ви предстои да прочетете книгата” – бе казано на срещата.08-06

  Писателят е роден през 1947 г. в София. Завършва българска филология в СУ „Климент Охридски“. От 1972 г. работи в елитното списание за българска и световна литература „Съвременник“, а от 1988 г. е негов главен редактор. Има 18 книги, единайсет от които са романи: „Денят на нетърпението“, „Битието“, „Изходът“, „Законът“, „Хрътката“, „Хрътката срещу Хрътката“, „Лето 1850“, „Светове“, „Разруха“, „Поп Богомил и съвършенството на страха“, „Орлов мост“. Измежду тях особено място заема епичната семейна сага „Битието“, „Изходът“, „Законът“. Действието в романите се открива през 1890 г. и завършва в наши дни. Трилогията е преведена на немски език и вече има две издания в Австрия и Германия. По мотиви от „Битието“ е заснет култовият телевизионен сериал „Дървото на живота“. Огромна популярност и дванайсет издания в България има и романът „Разруха“, в който се описват механизмите, с които е ограбен, унизен и обезсмислен трудът на няколко поколения българи. Романът се радва на невероятен успех и в немскоезичния свят. Номиниран е за две от престижните европейски литературни награди и за него са публикувани над 40 възторжени рецензии. По романа „Разруха“ известният режисьор Петър Попзлатев заснема игралния филм „Времето е наше“. Владимир Зарев е носител на Националните литературни награди „Иван Вазов“ и „Елин Пелин“. През 2017 г. е удостоен и с държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“, а през март 2019 г. – с орден „Стара Планина“  първа степен за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството.

  Коментар

  Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

  *

  Горе