Българите с очаквания за икономически спад, не за доходи

pariПрез юли общият показател на доверие на потребителите намалява с 0.6 пункта спрямо три месеца по-рано. Това се дължи на пониженото доверие сред населението в селата, по данни на НСИ.

Мненията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация през последните дванадесет месеца, както и очакванията им за следващите дванадесет месеца, са леко влошени в сравнение с предходното наблюдение. По-резервирани в сравнение с април са и очакванията им относно промените във финансовото състояние на техните домакинства.

Оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца също са по-неблагоприятни спрямо мненията, изразени три месеца по-рано. Същевременно и инфлационните очаквания за следващите дванадесет месеца се засилват, в резултат на което балансовият показател се повишава с 9.4 пункта.

По отношение на безработицата в страната през следващите дванадесет месеца прогнозите на живеещите в градовете се изместват към запазване или незначително намаление, докато очакванията на населението в селата са тя да се увеличава с умерено темпо.

През юли анкетата регистрира известно подобрение на общата оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба, цитира Кросс. Намеренията на потребителите за такива разходи през следващите дванадесет месеца остават благоприятни.

Малко по-позитивна е и нагласата на градското население за покупка на кола в следващите 12 месеца.