В Несебър гласуваха анблок училищната мрежа

През предстоящата 2015/2016 учебна година в СОУ”Любен Каравелов” – Несебър ще се обучават 1046 ученика, разпределени в 44 паралелки, гласувана анблок на заседание на Общинския съвет.
В сравнение с миналата учебна година броят на паралелките е с 2 повече, а броят на учениците нараства с 68. Заложени са и 6 полуинтернатни групи за 172 ученици, т.е. с 2 групи и 66 ученици повече от м.г.
В професионалната гимназия по туризъм „Иван Вазов” в Слънчев бряг ще учат 371 ученика в 14 паралелки.
В основните училища на общината ще се обучават общо 815 ученици, разпределени в 49 паралелки (средна пълняемост около 16 ученика). В тях е значителен броят на маломерните класове – 23. В Кошарица ще има 4 слети паралелки, като общият брой на учениците е 55.
Общинските съветници допуснаха съществуването на смостоятелни паралелки с 5-8-9 деца и не посмяха за поредна година да оптимизират училищната мрежа. Средствата за обезпечаването на учебния процес извън определените по единните разходни стандарти са за сметка на общинския бюджет. По утвърдена несебърска традиция приетата училищната мрежа обикновено се актуализира и след началото на учебната година, като това засяга най-вече броя на маломерните паралелки ( по принцип се запазват или увеличават) и учениците в тях ( почти винаги намаляват).
Мара МОМЧИЛОВА