Международен турнир „Математика без граници”се провежда в Несебър

СОУ”Любен Каравелов” – Несебър за втори път e домакин на Международния турнир ”Математика без граници” – финал за ученици от I до XII кл. Престижната проява е организирана от педагогическа асоциация „Образование без граници” – България и образователен център “Innovation” – Казахстан и е под патронажа на кмета на Община Несебър Николай Димитров.

Финалистите в математическата надпревара са 856 и са от Азербайджан, Беларус, България, Мексико, Молдова, Казахстан, Китай, Русия, Турция и Узбекистан.
С приветствие към всички участници, техните ръководители и гости се обърна кметът на общината Николай Димитров. Прочетени бяха поздравителни адреси от: министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев,генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и посланика на Казахстан в страната ни Темиртай Избастин.
Доц. Руси Русев обяви старта на математическото състезание,а облечени в автентични национални носии момичета от фолклорна група „Незабравка” посрещаха на входа младите математици по стара българска традиция с хляб и сол.
Несебърското училище има двама представители, класирали се в индивидуалната надпревара: Лео Зафиров -I кл. и Христо Борисов-V кл. В математическата щафета ще бъде представено от 5 отбора с общо 15 състезатели от I до V кл= с ръководители- преподавателите: Станка Попова, Марийка Менчева, Мария Янева, Виолета Ватева и Румяна Жекова.
Официалното награждаване на победителите ще бъде на 2 юли от 10 ч. в Амфитеатъра на Старинния Несебър.
Мара МОМЧИЛОВА