ГЕРБ и „Обединени патриоти“ с визия за управленска програма до 2021 г.

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ финализираха преговорите си и се обединиха около управленска програма с визия до 2021 г. Ръководствата на двете политически сили дадоха съвместно изявление пред медиите, с което официално съобщиха, че благодарение на взаимните компромиси, които са направили, са изготвили програмата си за управление, състоящата се от 21 страници.
Пръв взе думата лидерът на НФСБ и съпредседател на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ Валери Симеонов, който информира, че формирането на общата програма вече е завършено. По думите му в резултат от изборите в края на март, не е имало много възможни комбинации за съставяне на бъдещо правителство и съгласно решенията на българския народ, са длъжни в името на интересите на България да постигнат обща програма и да реализират общо управление, тъй като други варианти няма. Той бе категоричен, че за тях е недопустимо сътрудничество с ДПС, а другите варианти с участието на БСП и ВОЛЯ са нереални, тъй като не може да се постигне мнозинство в парламента. Според него независимо от различията им в началото на преговорния процес, ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са положили усилия и отговорно са изработили този документ, който ще бъде основополагащият материал, по който ще се реализира бъдещото коалиционно управление.
От своя страна лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов също подчерта, че програмата за управление е готова и обхваща пълен управленски мандат от четири години. Той благодари за усилията на преговорните екипи и заяви, че в ГЕРБ винаги са се водили от принципа „България над всичко“. Борисов изтъкна, че партията винаги е заявявала като свои естествени партньори „Обединените патриоти“. Според него направените компромиси и от двете страни са били необходими, за да се създаде работещо правителство, защото друг коалиционен формат не е възможен. Той обясни, че депутатите на БСП и „Обединените патриоти“ не са достатъчно, за да управляват заедно, дори и в партньорство с „Воля“. По думите, ако не са се били разбрали с „Обеднените патриоти“, е трябвало да се отиде на нови избори в следващите няколко месеца. Председателят на ГЕРБ каза още, че липсата на парламент в една парламентарна република е изключително опасна за стабилността на процесите в страната. „След всичко случващо се в Европа – „Брекзит“, мигрантския поток, напрежението в Турция и съседните ни държави, когато отчетем тези фактори и безспорно слабото служебното правителство, още няколко месеца без правителство е рисково. Вие видяхте че започнаха да се правят неприемливи законодателни промени“, обясни Бойко Борисов и добави, че програмата за управление е добра. Той подчерта, че не е говорено за разпределение на министерски постове и това ще бъде обсъждано от следващата седмица.
Пред журналисти зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че единственият, който е ясен за следващия кабинет, това е бъдещият министър-председател Бойко Борисов. Според него това, което ще се поеме като ангажимент на база на това коалиционно споразумение е в рамките на 1 месец или 40 дни да може да се направи подробна управленска програма от порядъка на около 200-300 страници. По думите му началото на месец май ще има ново правителство. Цветанов обясни, че приоритет ще бъде увеличаването на БВП, за да се достигне в края на мандата средна работна заплата от 1500 лв. и 650 лв. минимална. По думите му първата стъпка при пенсиите ще бъде 180 лева през 2017 година, след което в края на година ще бъде 200 лева. Той уточни, че много важна стъпка е и справянето с фалшивите ТЕЛК-ове, като в момента държавата плаща около 1,7 млрд. лева.
Валери Симеонов също даде разяснения пред журналисти, като коментира, че следващата седмица ще работят върху коалиционното споразумение и чак третата фаза на преговорите ще бъде свързана с министерства, кадри и т.н. По думите му е заложена ревизия на дългосрочните договори с ТЕЦ “Марица Изток” 1 и 3, както и оздравяването на държавните предприятия, които също имат в определени посоки доста сериозни разходи, които не съответстват на нуждите – ТЕЦ “Марица Изток” 2, “Мини Марица”, АЕЦ “Козлодуй”. Той обърна внимание и на стремежа за недопускане на повишаване цената на електроенергията. Във връзка с увеличаването на размера на минималната пенсия той уточни, че от 1 юли тя се повишават на 180 лв. и на 1 октомври се повишават на 200 лв. По думите му се залага също така и индексиране на останалите пенсии като резултат от събраните суми от ревизиите на инвалидните пенсии, в които има достатъчно резерв – 1,6 млрд. лв., които реално са между 2 и 3 пъти повече, отколкото са реалните инвалидни пенсии. На въпрос как от Обединени патриоти са се съгласили на този компромис Симеонов заяви, че няма много варианти и уточни, че другият вариант е бил да откажат съставянето на програма, да откажат участието в управление. /ФОКУС/

1 коментар

  1. "Цветанов обясни, че приоритет ще бъде увеличаването на БВП, за да се достигне в края на мандата средна работна заплата от 1500 лв. и 650 лв. минимална."
    Плешив бастун, звездоброец го раздава!
    Нещо, което за 10 години (самите вие го твърдите) не успяхте, ще го направите за 4?! Ти си по некадърно малоумен и от Царя с неговите 800 дена!

    "Валери Симеонов също даде разяснения пред журналисти, като коментира, че следващата седмица ще работят върху коалиционното споразумение и чак третата фаза на преговорите ще бъде свързана с министерства, кадри и т.н. По думите му е заложена ревизия на дългосрочните договори с ТЕЦ “Марица Изток” 1 и 3, както и оздравяването на държавните предприятия, които също имат в определени посоки доста сериозни разходи, които не съответстват на нуждите"

    И кое от тези тези три стъпки е свързано с повишаване на БВП бе кратун? Споразумението ли ще повиши доходите на хората? Или пък раздаването на Министерства и създаването на нови? Тези Договори ги дъвчите 15 години!!! А договори няма драги читатели. Има анекс, който за разлика от "договорите", нито са видели публичност, нито и ще видят! А цените на електроенергията след ревизията, ако я осъществят, ще се повишат!
    Валери Бастунов, Кои Държавни предприятия ще оздравявате и как? Ще приватизирате по модела на Борисов, който до преди два месеца псува, като селска прънгия ли?
    Интересно за нуждите на Кой говорите, че разходите не и съответстват?