Голям пожар бушува в Гърция

Горски пожари бушуват във ваканционни курорти близо до столицата на Гърция. Загинали са най-малко 50 души, други 100 души са ранени. 11 от тях са в критично състояние. Властите потвърдиха за смъртта на 6 месечно дете. Властите заявиха, че огненият ад е най-смъртоносният за повече от десетилетие.

“Поради интензивността на пожарите и опасността, която те представляват, нашата страна представи молба през Механизма за гражданска защита на ЕС за международна помощ по въздух и суша“, съобщава говорител на гръцката противопожарна служба.

Премиерът Бойко Борисов каза, че България има готовност за оказване на техническа помощ за Гърция с 50 пожарникари и два пожарни автомобила. Той допълни, че е разпоредил на министерството на вътрешните работи да предприеме незабавна организация при постъпило искане от страна на Гърция за получаване на международна помощ, модулът ни за наземно гасене на горски пожари да бъде приведен в готовност за участие по линия на механизма за Гражданска защита на ЕС.

Държавният глава Румен Радев изрази съболезнования на президента на Република Гърция Прокопис Павлопулос по повод жертвите и пострадалите гръцки граждани в опустошителните пожари, които нанесоха сериозни материални щети в страната.„В този тежък момент, дори и най-искрените думи на съчувствие не могат да компенсират загубата на човешки живот и нанесените вреди.  България изразява своята солидарност и е готова, в случай на необходимост, да окаже помощ и съдействие за преодоляването на огнената стихия“, пише българският президент в съболезнователния адрес до президента на Република Гърция.