Депутатите отказаха да замразят заплатите си

Депутатите окончателно отхвърлиха възможността за замразяване на заплатите си.
Проекторешението, внесено от “БСП за България”, за спиране преизчисляването на основното месечно възнаграждение на народните представители, беше отхвърлено от парламента, предаде БНТ. “За” гласуваха 76 депутати, 50 бяха “против” и 82-ма се въздържаха.

Замразяването на заплатите подкрепиха само вносителите на предложението от “БСП за България” и двама депутати от ДПС.

Данаил Кирилов от ГЕРБ посочи, че подобно предложение е гласувано миналата седмица, когато са обсъждали Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, и затова според изискванията трябва да се изчакат три месеца преди да бъде разглеждано отново.

От “БСП за България” предлагаха основната работна заплата на народните представители да бъде замразена на нивата от декември 2016 г. – 2976 лева. Това щеше да доведе до намаление на възнаграждението на народните представители, което към момента е изчислено на 3210 лева.

Начинът, по който се определят депутатските заплати, в момента е неадекватен и несправедлив. Има нужда от нов подход за изчисляване на заплатите на народните представители. Трябва да спрем непрестанния им растеж”. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков.

Той допълни, че ако прогнозите на управляващите се сбъднат, само след месец два, всеки един от народните представители ще трябва да обяснява на избирателите защо е повишил за пореден път заплатата си, цитира Кросс.

„Нормално е в страна, в която 2,5 млн. българи живеят под или около прага на бедността, това да дразни справедливо хората”, каза още той.

Крум Зарков изтъкна, че полицаи, пожарникари, военни – работят, заедно с порциона за храна и извънредния труд, за заплата по-малка от средната за страната.

„Според нашия правилник ние взимаме три пъти средната заплата за страната”- припомни социалистът. Той подчерта, че са малко професиите, с толкова честа индексация на заплатите като депутатските.

„Заплатите трябва не само да се замразят, но и да се намалят. Това трябва да е първа стъпка към преосмисляне на начина на определяне на заплатата”, категоричен бе зам.-председателят на ПГ на левицата.

1 коментар

  1. Депутати не трябва да получават заплати!
    Те служат на Народа си, за което следва да получават полагащо им се възнаграждение!
    С какво са заслужили заплатите си?!
    Със Законовите си предпоставки довели до миграция, отрицателен прираст, мизерни доходи, нездравеопазване, необразование и т.н.?