Започват проверки по плажовете

От днес започват проверки по плажовете. Министерството на туризма ще следи за броя на спасителите и за съотношението между платените чадъри и зоните за свободно плажуване. 86 ивици обаче ще станат неохраняеми и през този сезон.

Министърът на туризма Ангелкова съобщи, че стартиращите проверки по плажовете ще отчетат как концесионерите и   наемателите спазват договорите си. Водещо е гарантирането на безопасността на туристите и качеството на продукта. “Стриктно ще следим за необходимия броя спасители, наличието на медицинско обслужване, дали разрешените проценти за търговска дейност са спазени и пр.”, акцентира министър Ангелкова.

Тя подчерта, че “специална грижа е достъпността до плажа на хората с увреждания – миналата година го въведохме като изискване към договорите за концесия и наем съобразно възможността на ивиците, релефа и разположението им. За 44 плажа имаме подписана готовност за изграждане на такива пътеки. За достъпността до водата ще се направят консултации с асоциациите на хората с увреждания, концесионерите и наемателите, БЧК и медици, защото се изискват специални умения на спасителите. Направена е първата крачка и се надявам да намерим баланса на някои от плажовете да осигурим такава достъпност с платформи до водата, ръководейки се преди всичко от грижата за здравето на хората”, допълни министър Ангелкова.