Започва Националната седмица на морето в Поморие, 2018

Днес в Поморие се открива „Националната седмица на морето“ 2018 с парад на ветроходните съдове и посрещане на  морското божество от 19,30 ч., а час по-късно е официалното откриване  с концерт на квартет „VIVA“ на  площад  „Св.Св. Кирил и Методий“.

Във връзка със започващата седмица на морето /5-12.08.2018 г./, от Фондация “25 века Поморие” предоставиха материал за морското божество на Анхиало /Поморие/:

Посейдон – морското божество на Анхиало

poseydonНад Портата на Анхиалската крепост се е издигала величествена статуя на бог Посейдон. Владетел на моретата, брат на гръмовержеца Зевс. Въоръжен с тризъбец бил способен да предизвика буря, да усмири вълните, да разбие скала. Посейдон не обитавал заедно с останалите богове  Олимп, а  построил на дъното на морето разкошен дворец и живял там с прекрасната си жена Амфитрита, сина им Тритон, а също с цялата подводна свита от нереиди и други морски обитатели. Заобиколен бил от морски божества, които изпълнявали неговата воля.

Придвижвал се по морето на колесница, запрегната с диви коне. Равен по красота на самия Зевс, бързо се носил той по вълните, а около него играели делфини, риби изплували от морските дълбочини и се тълпели около колесницата му.

Култът към Посейдон бил широко разпространен в пристанищните градове. Същото твърдение можем да отнесем и към древния Анхиало. Всеки полис е имал локално божество-покровител /полиади/. Култът към тях е бил задължителен. В тяхна чест строели храмове, украсени с колони и статуи, организирали празници, процесии, игри. Издигани били храмове и олтари и на други божества.

Сред най-известните култови центрове на бог Посейдон бил Коринт, край който били уреждани прочутите Истмийски празници – състезания с коне.

В пантеона на римските божества Посейдон е почитан като Нептун,  красив и силен бог с тризъбец в ръка.