За 10 г. сме намалели с население колкото област Бургас

За 10-годишен период България е намаляла с над 416 хиляди души, отчитат данни от анализ на Евростат за демографските тенденции в страните на ЕС. Това е население с размерите на област Бургас, предаде БНР.

През 2007 г. в България са живеели 7 518 000 души, а през 2017 г. населението ни се е стопило до 7 101 859 души. Според прогнозни данни на националната статистика негативната демографска тенденция ще продължи и през следващите години, като през 2020-та година,  населението у нас ще спадне под 7 милиона.

Намаляването на населението у нас е съпроводено и с друго негативно явление – с концентрацията на население в шестте най-големите български градове – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора. Там вече живеят над 35% от българите, а неравномерното разпределение става проблем и за ефективното усвояване на ресурсите в една голяма част от територията на България, която на практика е обезлюдена.

1 коментар

  1. Това, че е намаляла не означава автоматично, че говорим за "негативна демографска картина"!
    Не знам авторът дали е анализирал данните от НСИ, и дали въобще си е направил труда да провери преписаното, но данните в сайта на НСИ са противоположни на тезата "демографска криза", или пък "негативна демографска картина"!
    Българките нямат проблем с раждането, Българите също нямат проблем с възпроизвеждането!
    Единственият проблем пред всички Нас е Управлението на Държавата, или по-точно да се върне от ръцете на мафията.
    Гербери, не осъзнавате какво следствие ще остане след Вашето Управление! Преди 30 години не осъзнаваха и тогавашните Управляващи какво следствие ще доведе ако не променим Управлението на Държавата си!
    Променете се, или други ще променят поколенията Ви, а Вие ще роните сълзи, вече като немощни старчета възвеличаващи своя вожд!