Колко струва музикалната памет на една нация

Колко оркестъра трябва да има едно радио? Въпросът звучи като начало на виц, но не е. Тази седмица бе белязана от протеста на музикалните състави на Българското национално радио, а проблемът е, че те получават едни от най-ниските възнаграждения в държавата (средно 660 лв.), при положение, че работата им е уникална. Подобно на другите оркестри, те също изнасят концерти, но основното им задължение е да попълват фондовете на БНР. А там се съхранява музикалната памет на нацията.

Пред камерата на bTV работещи към оркестрите признават, че се налага да се трудят и другаде, за да свързват двата края. Много от тях са с лични музикални инструменти, които трябва да поддържат сами.

630 лв. например получава един от малкото българи с награда „Грами” – Недялко Недялков от Оркестъра за народна музика. Той не приема позицията на директора на оркестрите в БНР Теодосий Спасов, че е „унизително” най-добрите музиканти на България да свирят протестно под прозорците на властта.

В студиото на „Тази събота” Недялков цитира друг свой световноизвестен колега – цигуларят Васко Василев: „Кое е унизително? Всички революции, всички реформи са започнали от улицата”. По думите му унизително е, че се е стигнало до сегашната ситуация, а не че се търси изход от нея.

Диригентът на Биг бенда Антони Дончев подчерта, че обвиненията в лош мениджмънт нямат такова основание, при положение, че преди няколко години бюджетът на БНР е бил орязан с около 7 млн. лв.

„(Директорът) Александър Велев идва при заварено положение (…), за да вдигне нашите заплати, трябва да вземе от Вашите колеги, журналистите”, посочи Дончев.

И двамата не виждат решение и в думите на премиера Бойко Борисов, който, след като призна, че не е знаел, че БНР има 4 оркестъра, призова да се търси пазарният принцип. Недялков отбеляза, че вероятно премиерът не е бил добре осведомен от съветниците си и не е наясно, че основната работа на съставите е в студиото, а не пред публика.

В същото време делегираните бюджети водят до свръхпроизводство и ниско качество. „Виждаме какво става с някои от оркестрите – изнемогват, защото трябва да правят буквално по два концерта на седмица, за да могат да спечелят пари, за да живеят нормално”, каза диригентът.

И той, и колегите му продължават с протестите. Вероятно на 24 май ще има голям протестен концерт пред Народното събрание.

1 коментар

  1. Заплатата няма отношение към мениджмънта! БНР, го има благодарение на данъците, таксите, и т.н.
    Извинете, но на кой в тази проскубана от изроди Държава, не му се налага да "търси" различни източници на доходи?
    Престанете с тази "уникалност"!
    Ако има мениджмънт в БНР, то със сигурност няма да Ви се налага да свирите по разни кръчми, да речем!