МЗХ и ОД„Земеделие” поемат функциите на Контролно-техническата инспекция

Правителството ще предложи на Народното събрание проект на закон за изменение и допълнение на Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника. Предлаганата промяна е да се закрие Контролно-техническата инспекция като специализирана администрация към Министерството на земеделието и храните, а нейните функции да бъдат поети от МЗХ и от областните дирекции „Земеделие”.
В резултат от предложените със законопроекта промени се осигуряват необходимите условия за повишаване на ефективността на управление на дейностите по регистрация и контрол на земеделската и горска техника, като същевременно се постига и оптимизация на числеността на административния персонал, ангажиран с дейностите в обхвата на Закона.

2 Отзиви

  1. Аз викам направо да закрият министерството, и без това никаква работа не вършат, ами само пречат. Особено тоя Грудев ли е, Мрудев ли е, заместник министъра, тая некомпетентна твар.

  2. Гаджет

    1. В последния работен ден на февруари в „Държавен вестник” беше обнародвана мярка 11 за „Биологично земеделие“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.
    Странното е, че наредбата за биоземеделие не беше обнародвана по-рано, защото в нея за първи път и по изключение се даваше възможност само за тази година желаещите фермери, които искат да започнат биопроизводство, да сключат договор с контролиращите лица до 1 март 2015 година вместо досега прилагания срок 31 декември на предходната година.
    Фактът, че наредбата беше обнародвана на 27-ми февруари на практика обезсилва тази преференция, защото малка част от стопаните са знаели, за да успеят да се подготвят.
    От тази преференция на практика се възползваха земеделски производители, които не са имали идея да правят реално биологично производство, а с цел получаване на по-висок интензитет по Подмярка 4.1., както и повече точки, което само по себе си е изкуствено заобикаляне на правилата с цел получаване на предимство.

    2. Подмярка 4.1.
    • Писане на НАРЕДБА № 9 за прилагане на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. в пълно информационно затъмнение, като актуализираните варианти присъстваха единствено на флашката на държавен експерт Вл. Цв. от МЗХ и на мейлите на В. Грудев.
    • Събиране на формални работни групи, на които само се запознават членовете на работните групи за предварително взети решения, като последните корекции са изпращани до тях в деня на работната група , което ги лишава от време за вземане на решения и писане на становища.