Областните администрации с контрол на законосъобразността на актовете на общинските съвети

Методически документ в помощ на областните управители ще подпомага контролната им дейност по отношение на законосъобразността на актовете на общинските съвети като част от мерките за подобряване и оптимизиране на услугите за гражданите и бизнеса. Решението беше взето на работна среща, инициирана от вицепремиера и председател на Съвета за административна реформа Томислав Дончев, с представители на областните администрации, Националното сдружение на общините и Върховната административна прокуратура.

Методологията, базирана на анализ на прокуратурата за депозираните протести срещу общински наредби и норми, ще бъде изготвена от администрацията на Министерския съвет в продължение на усилията на правителството за намаляване на административната тежест. В допълнение предстои Съветът за административна реформа да одобри модел за стандартизиране и унифициране на предоставяните от областните администрации услуги чрез уеднаквяване на наименования на услуги и документи, на процедури, образци и срокове за извършване на услугите.

Административната реформа е комплексно усилие, което изисква комплексен подход. Задачата ни е голяма и тя не може да бъде изпълнена със сепаративни действия в отделните администрации, заяви Дончев в подкрепа на решението в разговора с областните управители да участват всички въвлечени страни, включително представители на местната власт, прокуратурата и Държавната агенция за електронно управление.

По време на срещата заместник главният прокурор и ръководител на Върховната  административна прокуратура Ася Петрова обяви, че тече анализ на незаконосъобразни решения на местната власт от 2016 г. насам и до момента са депозирани близо 1500 протеста срещу общински наредби и норми. „Съзнаваме необходимостта от взаимодействие в усилията за преустановяване на тези противозаконни практики и сме готови да сътрудничим с областните администрации и органите на местната власт за тяхното преодоляване по предвидения в закона ред“, допълни Петрова.

Участниците в срещата обсъдиха конкретни мерки и предложения от страна на областните администрации за отпадане на услуги, намаляване броя на изисквани документи, съкращаване на срокове и намаляване на такси.  До месец септември нарочна работна група с представители на централната администрация и областните управители ще анализира предложенията и ще подготви условията за тяхното прилагане в действие.

3 Отзиви

  1. Сдружението на Общините, защо спите? След година, две, Кметовете и Общинските парламенти ще станат излишни!

    • В.Кусева

      Не се притеснявай.Това е поредната имитация на работа от някои високопоставени в държавната власт. В ЗМСМА ясно са регламентирани правомощията на областния управител и контролът над законосъобразността на местните актове. Целта с т.н. административна реформа е прозрачна – да се узаконят безаконията на местната власт като се ограничи достъпа до съдебно обжалване.Само че няма да стане. Ако се прави някаква реформа за местното самоуправление, то това трябда да стане чрез промени в ЗМСМА и на първо място да се премахнат паразитните структури – дубликати на дейности и най-вече общинските предприятия.Те само смучат от общинския бюджет, който се формира основно от местните данъци и такси. Тогава в общинския бюджет могат да се предвидят и пари за здравеопазването и няма да се стига до фалит на общинските болници.

      • Същото важи, и за Държавните ТД, каквото е и ВИТА! И, което се сдоби с правото да се разпорежда с Дарение! Няма такава кочина.
        Направи си справка,
        Колко Държавни ТД се издържат от субсидия, и "получават подаръци", какви са им разходите, и колко от тях биха съществували в правното понятие, като ТД?!