Плащаме данъци за автомобили и имоти по нови правила през 2019-та

pariВ седемдневен срок след изповядване на сделки за покупко-продажба на автомобили и имоти нотариусите ще са задължени да уведомяват общините за прехвърлените вещни права, като посочват размера на платения данък и основата, върху която той е бил изчислен. Това е само една от многото промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, внесени от Министерски съвет в парламента. Текстът на промените вече е качен на сайта на парламента, съобщава Кросс.

Данък върху автомобил вече ще се определя по формула, в която се включва мощност на двигателя, както и данък, определен от съответната община за регистрираните на нейна територия собственици на автомобили.

За мощност до 55 kW включително ще се заплаща от 0.34 до 1.20 лева за 1 kW.

За мощност от 55 до 74 kW ще се заплаща от 0.74 до 1.62 лева за 1 kW.

За мощност от 110 до 150 kW заплащането е от 1.23 до 3.69 лева за 1 kW.

За мощност от 150 до 245 kW заплащането е от 1.60 до 4.80 лева за 1 kW.

Над 245 kW заплащането е от 2.10 до 6.30 лева за 1 kW.

Вече ще има по-голямо значение и годината на производство, като за автомобили над 20 години коефициентът е 1.1, а до 5 години – 2.3. Дадени са и размерите на така наречения “екологичен компонент”, като автомобилите без екологична категория ще се облагат с коефициент 1.30-1.40, а тези с Евро 6 – с коефициент 0.40-0.60.

При данъците за недвижими имоти също ще има промени. Така например се предвижда да отпадне облекчението от 50%, ако собственикът има и втори основен имот. Премахва се и облекчението за такса смет, ако се декларира, че жилището не се ползва.

Подаваните от нотариусите размери на сделките за имоти ще послужат за осъвременяване на данъчните оценки, които са безнадеждно остарели и понякога големи площи плащат смешни данъци от няколко десетки лева.

6 Отзиви

  1. Гошо Висшиста

    Нашите избраници в съвета кога ще решат колко ще е ставката? Пак по Коледа като 50те % увеличение на данък смет ли? Защо се крият? А вие уж журналистите защо не задавате правилните въпроси? Страх ли ви е?

    • За колите е ясно отдавна, но "Премахва се и облекчението за такса смет, ако се декларира, че жилището не се ползва." ме изненада! Това е много интересно, и засяга цялата страна доколкото разбирам!
      Някой може ли да "изработи" модел, с който да се изчисли прихода? Само от неизползваеми жилища, имам предвид!
      Обявявам награда за смелчагата (да напусне Държавата).

      • Гошо Висшиста

        За колите баш нищо не е ясно. Процентите за евро категория варират, както към облекчение така и към увеличение, при това много. Отделно цената на киловат мощност е изцяло зависима от местните управи. Аз не вярвам изобщо, че ще допуснат масовите евро 3, 4 и 5 да плащат по-нисък в данък. Това е средната класа, която се опитват да унищожат в последните 10 години. Нека видим творенията на поморийските избраници и пак ще говорим.

        • "Това е средната класа, която се опитват да унищожат в последните 10 години. "
          Ясно е, и сам го казваш, но не го осъзнаваш! Иначе, казах че е ясно на мен, и го коментирам тук от доста време!
          Данъка трябва да се определя от местните власти! За жалост, това не е така! Данъка отдавна трябваше да поеме нагоре, но трябва да е плавно, с ясни цели и следствия от събраните приходи (евентуални)! За жалост това Управляващите продължават да не правят, а от това губи Държавата, а не средната класа защото тя вече липсва (емигрира, и продължава да го прави, и ще продължи да го прави).
          Данък МПС е може би един от малкото налози, които не влизат в Републиканския бюджет, в който вероятността да бъде заложен ремонт на улица в Поморие, е по-малък от този да стигна до Луната пеш!
          Но, колата е "малък залък" в сравнение с таксата смет, или задължението да плащаш за нещо, което не правиш (ако никой не живее, то той и не изхвърля боклук, но ще плаща при това без значение от броя живущи, и дали са годни за работа, или инвалиди)!

        • И още един проблем, който може да се причисли към причините за "умереното" увеличение на преките данъци. БДЖ!!!
          То, продължава да акумулира милиони загуби на година! Ако се вярва на данните, а те са верни, иначе …
          Само за 10 години загубата е в порядъка на почти 500 млн. евро!
          И, тази "постоянна величина" не притеснява Управляващи!
          Тя не само съсипва този вид транспорт, но е и причина за загуба на БВП, загуба на квалифициран персонал и да не продължавам! Но, са все загуби, но не и за Управляващите!
          Същевременно Държавата "печели" проекти с европейско финансиране за железопътната си мрежа, по която има голяма вероятност след 5 години никой да не се движи, ако изхождаме пак от данните за потока от пътници! Който поток намалява драстично за 10 години!
          Морския транспорт е под всякаква критика, а Ние винаги сме били морска нация с невероятни мореплаватели, без оглед на политическите системи на управление през времето!
          Много мога да ти плямпам, но истината за мен е една, и много проста.
          Тези хора трябва да напуснат политиката веднъж завинаги.

  2. Знаете ли какво ще се случи, ако всички 2 млн. "таратайки" кажат баста на мафията, която "управлява"?
    Но, ще им стиска ли да протестират по този начин? А, това е начинът.
    Данъците трябва да се завишат, успоредно с намаляването на публичната администрация, а не с нейното увеличаване!
    Публичната администрация не създава блага за Народа, тя ги краде от Него! В буквалния смисъл (Законодателство, което винаги ще е "неправилно" за властта, но не и за гражданите). Народе събуди се, не мигрирай! Бягството помага на тях, не на Вас, не и на Родината Ви.
    Съединението прави силата, не раздялата! Ако нямаше Съединение преди век, то България отдавна да бе История, която най-вероятно нямаше да я пише в аналите! Съмнявам се да искате това (тези, които емигрират)!