Полицаите не отстъпват от никое от посочените искания

Продължават протестите на служители в сектор “Сигурност”. Униформените изградиха символичен палатков лагер пред сградата на парламента.

Едно от основните искания на протестиращите е да се намери буферен период за увеличаването на пенсионната възраст и да се подобрят условията на работа при изпълнението на специализираната операция за охрана на турската граница.

“До момента комуникацията с ръководителите в МВР е чрез медиите. Няма официална покана за дискусия. Необходима е незабавна оставка на зам.-министъра Красимир Ципов и искане за отмяна на наредбата за разпределяне на работното време на служителите”, заяви Благой Ванкин от синдиката на служителите в системата на МВР.

„Оставките, които сме поискали, държим да бъдат получени”, категоричен бе и зам.-председателят на синдикалната организация на служителите на МВР Добромир Добрев. “Когато човек не може да впише в министерството, което ръководи, и не решава проблемите на самите служители, за да могат те да изпълняват по-добре служебните си задължения, е естествено да получи съответната политическа оценка”, коментира той.

За момента служителите на реда не са склонни да отстъпват от никое от посочените искания, тъй като не се касае за нещо, което МВР не може да изпълни.

Добрев преповтори едно от основните им настоявания, а именно – да им се отчита в пълен обем работното време.
Той констатира, че Гранична полиция не е успяла да се справи с обслужването на нуждите на служителите при специализираната операция на българо-турската граница. Операцията на границата продължава две години, а не са осигурени нормални условия, което е жалко за политиците и професионалното ръководство на силовото ведомство, коментира той. Според него тези 200 служители, които вътрешният министър Бъчварова е поела като ангажимент да бъдат обучени и назначени на границата, не са достатъчни, за да покрият нуждите с оглед на увеличаващия се бежански поток.

За нас е интересно защо МВР не анализира риска преди години, за да се назначат приоритетно там служители, коментира заместник-председателят на полицейския синдикат. Той уточни, че при старта на операцията били командировани около 1200 служители, а в момента са около 600. Разходите за извънреден труд, дневни, пътни и командировъчни на участващите в операцията възлизат на 30 млн. лева.

По тази причина синдикатите са попитали МВР колко служители могат да бъдат назначени за тази сума. Получили писмен отговор от МВР, че парите биха стигнали за 1350 служители на постоянен щат за една година, цитира Кросс. Палатковият лагер остава пред парламента, докато исканията на полицаите бъдат чути.

1 коментар

  1. Възмутена

    Не ги ли е срам тия търтеи-подстрекатели , които се крият зад гърба на оперативните служители на МВР ?