Президентът: Парламентарната република атрофира

„Парламентарната република атрофира. Парламентът се превръща в нотариат, който официализира решенията на правителството. Доверието към парламента е критично ниско. Трябва да отстояваме демократичните си права. Ще настоявам за прозрачност на собственост, управленски решение и харчене на публични средства. Ще стимулирам обществения дебат за свободата на словото. Ще работя за реформа в правосъдната реформа и антикорупционното законодателство”. Това каза президентът Румен Радев по време на пресконференция за първата година, откакто той и Илияна Йотова встъпиха в длъжност като президент и вицепрезидент.

„Въвеждането на електронното управление е без алтернатива и не може да бъде отлагано повече. Децентрализацията на общините е важна стъпка. Необходими се неотложни мерки в системата на образованието, свързани не само със заплати и ремонти на училища”, заяви президентът.

Според него от особена важност е засилването на Трансатлантическото сътрудничество. „Предстоят важни посещения у нас и зад граница. В сферата на сигурността ще настоявам за интегриран подход при решаването на проблемите в сектора. Планирането на отбраната трябва да бъде всеобхватен и дългосрочен процес. Ще следя за своевременно разработване на Програмата за отбранителните способности 2030. Време е да се осъзнаем, че политиката за сигурност вече не е чисто военен въпрос, а нов импулс на интеграционните процеси в ЕС. Считам, че в идните месеци и години е нужно национално усилие за преодоляване на моралната криза на българското общество. Нейни рожби са и корупцията, и престъпността, и политическата апатия, и настъпленията срещу свободата на словото. Доказахме, че президент и вицепрезидент могат да работят ефективно в екип”, каза още Румен Радев.”Българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, а не обратното”, категоричен е президент.

“Мандатът започна със сформиране на служебно правителство. Кабинетът на проф. Герджиков изпълни безупречно основната си мисия – проведе изрядни избори, подписан бе Националният рамков договор в Здравеопазването, правителството прояви характер, събра десетки милиони просрочени вземания и концесионни такси, пресечени бяха ощетяващи държавата управленски схеми, аргументирано бе спряна процедурата по концесионирането на Летище София. Служебното правителство отмени Наредба 208 за интеграция на чужденци без ясни критерии и механизми. Редовното правителство обаче побърза да я възстанови без оценка на риска за националната сигурност и без нейната задълбочена актуализация.”

„Обнародвах 86 закона, като на 5 от тях наложих вето. Упражних това правомощие в интерес на български граждани. 4 от ветата бяха преодолени, при две вета са постигнати резултати – при закона за концесиите и при закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. отмяната на мораториума съхрани живота на множество тежко болни. Сезирах Конституционния съд относно СЕТА”. За наложеното от него ветото на 5 закона Радев каза: “Упражних това си правомощие в интерес на българските граждани, воден от убеждението, че тези закони ощетяват или не гарантират правата на хората.”

„Вярвам, че 2018 г. е възможност да изведем българо-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварих”, подчерта президентът.

„Няма война между институциите, има определени ценностни разминавания. Това каза на пресконференция президентът Румен Радев по повод една година от встъпването си в длъжност, предаде  Агенция „Фокус”.

„Трябва да си отговорим на въпроса има ли корупция в България. Очевидно има. Трябва да си отговорим на въпроса как се противопоставяме на тази корупция. За мен вотът на недоверие е част от усилията, които полага обществото за справянето с корупцията. Оценявам всяко едно усилие в тази насока”, допълни държавният глава.

„Категорично искам да кажа, че няма война между институциите. Има определени ценностни разминавания. С парламента работим в рамките на законите. С премиера на Борисов показахме, че можем да работим заедно и то ефективно. Не приемам българският премиер и германски канцлер да оповестяват покана към чужд държавен глава, а българския президент да го научава от медиите”, заяви Радев.

По думите му Турция явно е имала намеса в изборния процес у нас, както и в работата на българското мюсюлманско изповедание. „Когато говорим за отношения с Турция трябва да сме много честни. България трябва да помага да се избегнат рисковете. Досега не съм чул мнението на г-н Борисов”, каза още Румен Радев.

„С г-жа Нинова се виждам толкова често, колкото и с премиера, колкото и с председателя на Народното събрание. Президентът не дължи обяснения и извинения на властта”, добави президентът.

1 коментар

  1. "Децентрализацията на общините е важна стъпка."
    Ами, Кметовете, а и Съветниците също вместо да развиват своите местообитания, те ги унищожават, бетонират, принуждават населението да емигрира, и задължават оставащите в Родината си! Да, и да пълнят гушата на една престъпна отрепка избрана за Премиер! Срам и позор за Хилядолетна България, Най-старата Нация, не Държава в Европа!