Протестиращи в Македония взеха депутати за заложница и започнаха саморазправа

Стотици протестиращи нахлуха в сградата на Събранието на Македония минути след като депутатите от СДСМ и народните представители от албанските партии избраха Талат Джафери от Демократическия съюз за интеграция за председател на парламента. Протестиращите взеха депутати за заложница и започнаха саморазправа с тях. Най-малко 8 депутати и 10 полицаи са ранени. Сред пострадалите депутати са лидерът на СДСМ Зоран Заев, Дамян Манчевски, Максим Димитриевски, Оливер Спасовски, Петре Шилегов. В най-тежко състояние е лидерът на Алианс за албанците д-р Зиедин Села. Депутатката от СДСМ Радмила Шекеринска бе влачена за косата от демонстрантите.
Протестиращите скандираха „„Македония“, „Няма да ви се размине“, „Избори“, пеят се песни с обидно съдържание за албанците.
В съобщение на Министерство на вътрешните работи се казва, че в четвъртък около 18.50 часа местно време (19.50 часа българско) протестиращите, организирани от Гражданка инициатива „За заедничка Македония“ са влезли насилствено в сградата на парламента. След като демонстрантите се барикадираха и взеха депутати за заложници в залата за пресконференции в 20.08 часа месно време (21.08 българско време) директорът на полицията Митко Чавко издаде заповед на специалните части да предприемат действия за осигуряване на евакуацията на депутатите и възстановяване на реда. В 20.27 часа местно време стана ясно, че специални части са влезли в Събранието на Македония и до 20.43 минути са успели да евакуират 30 депутати. Специалните части използваха шокови гранати в сградата на Събранието, съобщава Фокус.