Родители на деца с диабет излязоха на протест

Родители на деца с диабет излязоха на протест пред здравното министерство. Те настояват държавата да поеме разходите за инсулиновите помпи и консумативите за тях. Според родителите, има групи деца, които не могат да се лекуват качествено с традиционно ползваната форма на инсулин в писалка.

България е единствената страна в Европа, която не реимбурсира никаква част от инсулиновите помпи и консумативите за тях и не подпомага нито една група диабетно болни с такова високотехнологично лечение. В условията на ограничен ресурс Здравната каса би трябвало да поеме инсулиновите помпи за строго определена група пациенти, заяви проф. Виолета Йотова, началник на педиатричната клиника в Университетската болница “Света Марина” във Варна, цитира Кросс.

Първите, които наистина се нуждаят, са определена група от пациенти със специфични показания, които не са измислени сега от нас, българските специалисти, това са на твърде малката възраст деца, които имат тежки, чести хипогликемии и също така бременните жени с диабет – тип едно, каза тя.

Родителите, които сами са финансирали поставянето на помпи на диабетно болните си деца, са категорични в предимствата им. По-лесен е контролът на захарта, което пък отлага във времето всички усложнения от диабета, които настъпват, и които, реално погледнато, инвалидизират хората, смятат те.

Родителите твърдят, че има решение на здравното министерство консумативите за инсулинови помпи да се поемат от Фонда за лечение на деца. От Министерството обаче не потвърдиха тази информация. Освен това, според правилника на Фонда, институцията не може да плаща за консумативи.