Синдикатът на затворите: Готови сме за всякакви действия срещу предвидените съкращения

Съкращават се 132 човека по трудово правоотношение, с дългогодишен стаж, съобразен със спецификата на затворите. От Синдиката на работещите по трудово правоотношение в местата за лишаване от свобода заявяват, че подготвените съкращения в щата са безсмислени, сериозно засягащи дейностите в затворите, пише Кросс. В декларация от името на работещите по трудово правоотношение в местата за лишаване от свобода – София, Белене, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Ловеч, Сливен, Бобовдол, Плевен, Враца, Пазарджик, Бойчиновци и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”, от Синдиката заявяват готовност за всякакви позволени от закона съвместни действия за защита на стабилността на системата и правото на труд на работещите в затворите.

В документа те посочват:
Уважаеми господа управляващи,
Давате ли си сметка какво правите с това, което ще наложите като „реорганизация” и което в същност е механично съкращаване в щата. Колко средства ще икономисате от „мизерни” заплати в размер на 400 – 450 лв.???
Искаме да се преразгледа Вашето решение – не може само за това, че не достигат финансови средства за персонал в резултат на последователното намаление на бюджета на ГД ИН в последните няколко години да се пристъпва към съкращения без обосновка, само с цел икономия.
Работата с лишените от свобода изисква, както специализираната дейност на надзирателския състав, така и осигуряване на спомагателни дейности, които се изпълняват от нас, работещите по трудово правоотношение.
Синдикалните членове от Синдиката на работещите по трудово правоотношение в МЛС.