Храмов празник на църквата „Рождество на Пресвета Богородица ” в Поморие

cyrkva-1На 8-ми септември отбелязваме Рождество на Пресвета Богородица. Това е денят, в който се е родила Света Дева Мария и е един от 12-те най-големи християнски празници, известен в народната традиция като Малка Богородица.

Родителите на Светата дева – праведните Йоаким и Ана, били щедри и милостиви, но бездетни хора от Назарет. Погълнат от скръб, Йоаким отишъл в пустинята, където прекарал в строг пост и молитва 40 дни. Ана също се молила горещо на Бог да я дари с рожба. Господ Бог чул молбите им. Пред Света Ана се явява ангел, който й казал, че ще роди благословена дъщеря на име Мария, заради която ще бъдат благословени всички земни родове.

На 8 септември православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилката и детето. На празника  жените носят дарове в църквата – ризи, кърпи, престилки, чорапи, и ги поставят под иконата на Света Богородица, отрупана с цветя. Според народния обичай се вари жито, което  се носи в черквата, за да се опее и благослови, след това се раздава за здраве.

Храмов празник има храм  „Рождество на Пресвета Богородица ” в град Поморие, с  отслужване на  Света Божествена Литургия от Епископ Иеротей, заедно със свещениците отец Борис и отец Яни.

Църквата “Рождество на Пресвета Богородица” се намира в централната градска част на Поморие. Изградена е през 1890 г. от прочутия тревненски майстор Уста Генчо Кънев.  Иконите са изработени в Русия с академичен рисунък. През 1959 г. църквата е основно преустроена и изписана от модерни художници, а иконостасът е подменен с резбован. Каменната мозайка, изобразяваща Богородица с Младенеца, която стои над входа на църквата “Рождество на Пресвета Богородица” е дело на Георги Атанасов от 1977 година.
В наши дни в църквата „Рождество на Пресвета Богородица” се провежда Международният фестивал за православна музика „Света Богородица- Достойно есть”, на който домакинства Църковен дамски хор “Благовестие”,  с диригент Йорданка Туджарова.  Празнично украсеният храм в няколкото юнски дни се превръща в духовен център на православни християни от десетки страни.