Частично слънчево затъмнение днес

slynchevo_zatymnenieДнес в 12:57ч. българско време ни очаква частично слънчево затъмнение, което се явява последното от летния коридор затъмнения.
По време на слънчево затъмнение, Луната минава между Земята и Слънцето, хвърляйки сянка на нашата планета. Ако гледате от Земята, Луната изглежда покрива слънцето.

До каква степен Луната покрива слънцето зависи от местоположението ви на Земята. Частичното слънчево затъмнение ще бъде най-видимо на Северния полюс, там, диаметърът на слънцето ще бъде 65% покрит. В северния град Якутск, Русия, слънцето ще бъде 57% затъмнено. В Гренландия слънцето ще бъде покрито с 50%.

Хората в Сеул, Южна Корея и Шанхай, Китай ще наблюдават частичното затъмнение. Луната ще затъмни 35% и 20% от слънцето.

Въпреки че слънцето се блокира напълно или частично по време на затъмнение, ви трябват очила със специални филтри, за да гледате събитието, без да повреждате очите си, тъй като светлината, която заобикаля луната, е все още силно ярка.
Следващото общо слънчево затъмнение ще се случи на 2 юли 2019 г. и ще бъде видимо за хората в Южния Пасифик и Южна Америка. Следващият ви шанс да видите общо слънчево затъмнение (когато Земята минава между луната и слънцето, хвърляйки червеникава сянка на луната) ще бъде на 20 януари 2019 г.