Червени са флагове по плажовете, морето е много бурно

moreЧервени са флагове по плажовете, тъй като морето е много бурно, вълнението е около 4-5 бала и къпането е забранено. В момента има ветрова вълна и солуган, който може да продължи дълго.

Опасното и „страшно“ мъртво вълнение се образува, когато вятърът духа продължително време /повече от ден/ с посока – изток /за българското крайбрежие/. Обикновено когато този вятър духа продължително време „носи“ към нашите брегове по-голямо от обичайното количество вода. След утихването на вятъра, се образува така нареченото мъртво вълнение, наричано в морския жаргон – солган. Вълните му са дълги, често по няколко десетки метра, обхващащи обикновено целия залив. При всички случаи широки над метър. Те се движат бавно и равномерно. Успоредно на брега.

Когато достигнат брега, от завихрянето на водата се образува канал, който продължава успоредно, по целия бряг. Той се намира непосредствено след влизане във водата – на метър два от брега. Дълбочината му зависи от силата на вълнението. Постоянно прииждащата и събираща се във канала вода носена от вълните, търси място от което да се върне отново в морето. Именно, при „късане“ на плитчината, която се намира също успоредно на брега, но малко по-навътре. Насъбралата се в канала вода се отича отново към морето. На „скъсаното“ от течението място се образува мъртво течение от брега към морето. В някой от случаите, много силно.

Местоположението му е по-скоро непредсказуемо, но има случаи в които се появява винаги на едно и също място. По-някога може да се появи и изчезне внезапно на различни места. Течението е най-силно в горната част, близо до повърхността. Един от митовете е, че то тегли плувеца вертикално надолу, към дъното, но това не е вярно. Погледнато отгоре може да заблуди всеки с привидно по-спокойните, без вълни води. Точно от там повечето незапознати с това явление летовници предпочитат да влязат в морето. След което биват повлечени от течението навътре.

Ако човек не изпадне в паника а запази самообладание, не може да му се случи нищо необичайно. Отпускайки се по течението, то ще го завлече навътре и с отслабването му, плувецът ще заплува успоредно и към брега. Докато излезе невредим. Проблемите започват, когато човек изпадне в паника и започне да изразходва енергията си за да се бори с течението. То почти винаги е по- силно от възможностите ни и е по-добре да изчакаме отслабването му. След което да заплуваме успоредно към края на течението, където то е по-слабо. И от там, към брега.