25 -годишен мъж, разследван за контрабанда на марихуана, остава за постоянно в ареста

sydiqБургаският апелативен съд потвърди като правилно и законосъобразно определение на ОС – Ямбол, с което 25- годишният Владимир К. е бил първоначално задържан под стража.  Той е обвинен за това, че на 25.05.2018 г. на ГКПП „Лесово“, на трасе за обработка на изходящи леки автомобили и автобуси от Р. Р. България към Р. Турция, с лек автомобил, без надлежно разрешително, е направил опит да пренесе през границата на страната 14 пакета с високорисково наркотично вещество – марихуана, укрити под дамаската на заден ляв и десен праг на автомобила, с общо бруто тегло 4,992 кг. –престъпление по чл. 242, ал. 2, пр. 1, вр.чл. 18, ал. 1 от НК.

В съдебно заседание Владимир К. поиска от въззивния съдебен състав да му наложи мярка за неотклонение „домашен арест“. Той обясни, че е бил заплашван да извърши престъплението и е готов да съдейства на органите на разследването за разкриване на истината по случая. Неговият защитник разви тезата, че Владимир К. е жертва на чужда престъпна дейност.

Държавното обвинение настоя определението на ОС – Ямбол да бъде потвърдено, а жалбата на Владимир К. да бъде отхвърлена. Прокурорът се позова на справка от ОП–Ямбол  от която е видно, че от началото на 2018 г. обвиняемият е напускал 15 пъти страната през ГКПП Лесово със собствения си автомобил, с който впоследствие е бил задържан. Допълнително праговете на колата са били боядисвани, а самият автомобил е бил силно ароматизиран, за да се тушира силната миризма на наркотичното вещество. Според свидетелски показания, водачът е бил наясно с наличието на марихуана в колата.

Според втората инстанция са налице всички предвидени в закона предпоставки за налагане на най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража“. На първо място може да се направи обосновано предположение, че  Владимир К. е автор на престъплението, за което е привлечен под отговорност. Предвиденото по закон наказание е „лишаване от свобода“ от 10 до 15 години, както и „глоба“ от  100 000 до 200 000 лв. Налице са и доказателства, които сочат на реална опасност от укриване и извършване на друго престъпление, пише в определението на Апелативен съд – Бургас.

Постановеният съдебен акт е окончателен.