27 август ще бъде ден на национален траур

sveshtС решение на Министерски съвет понеделник, 27 август ще бъде обявен за ден на национален траур в памет на жертвите от тежката катастрофа край Своге.

Автобус с пътници, тръгнали на екскурзия от Божурище към манастира “Седемте престола”, се преобърна в Искърското дефиле. Тежкият инцидент е станал към 17.10 ч. днес,  в района между Лесков дол и Своге, на около 2 км преди града, посока от София.

Потвърдена е смъртта на 16 души- 13 души на място,  други двама пострадали са починали в линейките, а една жена е починала в болницата. 27 души са ранените. Според информацията до момента- автобусът е бил пълен и се е обърнал по таван.

Според полицията автобусът е излязъл извън пътното платно, преобърнал се е и е паднал на площадка под нивото на пътя. По първоначална информация превозното средство е помело четири автомобила по пътя си, а преди това е бил обхванат от пламъци.

От различни населени места към мястото на инцидента са били изпратени 21 линейки. Ранените са транспортирани към Военномедицинска академия (ВМА), Пирогов и болница “Св. Анна” в София.

Държавният глава Румен Радев изрази съболезнования към семействата и близките на загиналите. Във връзка с трагичния инцидент президентът отмени участието си в тържествената заря-проверка тази вечер в Габрово по случай отбелязването на 141 години от Шипченската епопея.

„Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина”, написа премиерът Бойко Борисов в профила си във „Фейсбук”