Юбилеен концерт на Групата за автентичен фолклор „Здравец” в Поморие

 

Юбилейният концерт, по случай 10 -годишнината от създаването на Групата за автентичен фолклор „Здравец” при Клуб на пенсионера ”Св.Георги” гр. Поморие, се проведе в навечерието на Националния празник на България- 6-ти септември, съобщи Донка Китанова, секретар на НЧ “Светлина 1939”.
На лятната сцена на НЧ „Светлина 1939” Група „Здравец” представи не само богатия си репертоар от песни, но и пъстрите си народни носии, завладяваща музика, кръшни хора. Развълнуваната публиката силно ги аплодира за изпълненията, за многобройните им изяви у нас и в чужбина, и за постигнатите високи отличия и награди. С песни от Балкана, от севера, от Странджа, те ни разказаха за силата и характера на българския народ, за борбите му за национално освобождение, за желанието му за по-добър живот, за любовта му към всичко българско и родно.
Тази любов Групата за автентичен фолклор  „Здравец”гр. Поморие, с ръководител Василка Стойкова, предават от поколение на поколение с чувство на гордост и родова памет на различни форуми, концерти, участия, заедно с оркестър „Поморие”.
Кметът на община Поморие г-н Иван Алексиев изпрати поздравителен адрес, връчен от Директора на Дирекция „ОКТХДС“ г-н Желязко Страволемов.
Гости на юбилейния концерт бяха и Директорът на Общинско предприятие “Социално обслужване “- г-н Илко Илчев; Кметът на село Гюльовца – г-н Жельо Желев, почетният председател на Клуба на пенсионера „Св.Георги” – г-н Тодор Диков.
ruskaВ концертната програма взеха участие : Фолклорна група „Пей сърце” при   КП „Св.Георги”гр. Поморие, с художествен ръководител Златка Василева; Групата за автентичен фолклор   „Гюльовца”при НЧ „Светлина – 1928” с ръководител Николина Михалева, солистките на групите- Гюрга Балтова, Руска Янева, Стойка Лазарова, Добринка Иванова. Публиката също се включи активно, като изпълваше пространството пред сцената с дълги и кръшни хора.
Празничният концерт завърши с пожелания за здраве и да не угасва пламъкът в сърцата на участниците от групата дълги години.

Честит празник! На многая лета!

Снимки: Маргарита Динкова