Бедствено положение в Смолян и Чепеларе

18030614Кметът на Смолян Николай Мелемов обяви бедствено положение. Река Черна е преляла на няколко места, което е наложило крайната мярка, съобщава “Фокус”.

Сградата на пожарната в града е наводнена. Десетки обществени сгради, складове и частни имоти също са засегнати. В момента спасителни екипи изграждат диги по течението на реката.

Обходният път на Смолян също е непроходим и затворен за движение. Има и много наноси по улиците в града от дерета, каза още Мелемов.

Областният и общинският щаб за защита при бедствия и аварии призовава гражданите да не се движат в ниските части на града, разположени по поречието на река Черна. Те призовават жителите на Смолян да ползват автомобилите си в града само е краен случай, за да не пречат на аварийните екипи, разчистващи наносите по улиците в града.
От Министерството на отбраната обявиха, че 41 военнослужещи от Сухопътните войски ще окажат помощ на жителите на Смолян. Със специализирана техника те ще изграждат диги на река Черна в кв. Устово в града.

Малко по-късно кметът на Чепеларе Славка Чакърова също обяви бедствено положение. Тя обясни, че обстановката в града е изключително усложнена. Река Чая в града е повишила значително нивото си и заради това спасителни екипи насипват земна маса и чакъл, за да се предотврати излизането ѝ от коритото.
Чакърова каза още пред “Фокус”, че главният път за Асеновград, който минава през Чепеларе е наводнен. Има опасност от падащи камъни по пътищата в общината. В село Зорница вече има активизирани три свлачища, които се разчистват.